Lonjsko polje

PP Lonjsko polje smješten je u središnjem dijeli Republike Hrvatske, omeđen padinama Moslavačke gore i autocestom Zagreb-Slavonski Brod sa sjeverne, a rijekom Savom s južne strane.
Park prirode obuhvaća Lonjsko i Mokro polje i ornitološki rezervat Krapje đol. Lonjsko polje veliko je 50650 hektara i u njemu kao da je vrijeme stalo. Slike i prizori koje možete vidjeti u njemu isti su i kao prije 1000 godina gdje domaći čovjek živi u skladu sa prirodom a životinjski i biljni svijet jedan je od posebnih bogatstava koje ga svrstava u rijetka područja u cijelome svijetu.
Parkom prirode proglašeno je 1990. godine. Ovdje živi oko 250 vrsta ptica, biljaka koje su u velikom dijelu Europe izumrle (raznorotka), jeleni, dabrovi, male i velike bijele čaplje, orlovi štekavci i kliktaši, patke njorke, crne rode, čigre a najbogatija su staništa bijele rode od sela Lonje do Čigoća. U Lonjskom polju nalazi se 17 seoskih naselja u kojima je vrlo dobro očuvana drvena tradicijska arhitektura. Sava sa svojim pritocima Lonjom, Strugom, Pakrom, Ilovom, Trebežom, Česmom i mnogim manjim pritocima čini ovaj prirodni krajolik jednim od najvrednijih močvarnih područja u Europi. Sve rijeke bogate su ribljim vrstama tako da je u svim selima u prošlosti bio zastupljen tradicijski ribolov. Poplave u Parku prirode važne su zbog toga jer se na taj način omogućava nesmetan razvoj i opstojnost posebne vegetacije, a time i održavanje bogate faune, posebice ornitofaune. U vegetacijskom pogledu najveće bogatstvo i vrijednost Lonjskog polja predstavljaju šume, koje se nalaze na oko 60 posto Parka prirode. Velika površina važna je zbog toga jer je u tom slučaju i raznolikost staništa velika, što omogućava održavanje i razvoj velikog broja raznih životinjskih vrsta i jedinki. Posebno je važan tradicionalan način života mjesnog pučanstva, jer se na taj način omogućava biološki i ekološki razvoj, koji je u sukladnosti s prirodnim zahtjevima biljnih i životinjskih zajednica i vrsta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uživajte u nepreglednim pašnjacima, močvarama, u kravama i konjima koji još od davnina žive slobodni u harmoniji sa prirodom i ljudima. Dođite i osjetite magiju i snagu iskona kroz miris vrba, pokošene trave i prašnjavih puteva, dođite i budite ponovno sretni!Lonjsko Polje

Jezik

IZLETI

- biciklima do konja
- kanu safari
- do šumarske kuće
- fotosafari
- koritom stare Lonje
- posjet selima
- ribolovni izleti
- škola bućkanja
KONTAKT

00385 (0) 44 710 619
00385 (0) 91 505 5543
00385 (0) 91 525 4540
info@etnoselo-staralonja.com

Copyright © 2010 Etno selo Stara Lonja.   |   Sva prava pridržana.  |   izrada i dizajn: DevaDesign